
Energia jest bardzo ważna dla płynnego przepływu naturalnego cyklu życia każdego człowieka. Dlatego znalezienie źródeł energii, które są zarówno spójne, jak i zdrowe, jest ważne dla zachowania formy i szczęścia.
Ziarna
Większość dzisiejszych ludzi chce szybkiego zaspokojenia swoich potrzeb energetycznych, a to zwykle ma miejsce w niezdrowych postaciach napojów dla sportowców, kawy i rafinowanych węglowodanów, takich jak cukier i chleb.
Chociaż wytwarzają one pożądany, podwyższony poziom energii, należy zauważyć, że ta energia jest dość krótkotrwała, a zmęczenie, które następuje, jest zwykle bardziej odczuwalne. Dlatego wybór jakiejś formy pełnego ziarna jest nie tylko lepszą alternatywą, ale także znacznie zdrowszym.
Całe ziarna dostarczają energii w bardziej złożonej formie, która rozkłada się przez dłuższy czas. To z kolei tworzy platformę do utrzymywania poziomów energii przez dłuższy czas.
Ze względu na bardziej złożony skład, pełne ziarna zawierają szereg korzystnych składników, takich jak minerały, witaminy, składniki odżywcze i błonnik, które są również bogate w błonnik.
Dodanie składników pełnoziarnistych to danie, które najczęściej uzupełnia smak lub całkowicie go wzmacnia. Pełne ziarna mogą mieć różne formy, takie jak pszenica, owies, jęczmień, kukurydza, brązowy ryż, faro, orkisz, płaskurka, samopsza, żyto, proso, gryka i wiele innych.
Można je następnie przerobić na różne inne produkty, takie jak mąka pełnoziarnista, chleb pełnoziarnisty, makaron pełnoziarnisty, płatki owsiane lub kasza owsiana, mąka pszenżyta, popcorn i mąka teff.
Korzyści płynące z konsekwentnego spożywania pełnych ziaren mogą pomóc zmniejszyć ryzyko chorób serca, obniżyć poziom cholesterolu chronić przed wieloma rodzajami raka i pomóc w kontroli wagi. Pełnoziarnistych nie należy mylić z jego mniejszym i bardziej wyrafinowanym „kuzynem”. Chociaż rafinowane ziarna mają pewne zalety, zawsze lepiej jest wybrać alternatywne produkty pełnoziarniste.
Włączenie pełnych ziaren do diety przyniesie jedynie pozytywne efekty. Wiem z doświadczenia.